Darmowa dostawa

Darmowa dostawa (Przesyłka kurierska) już od 200,00 zł.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Casserole z kurczakiem, dynią, kminem rzymskim i rozmarynem

Składniki, 2 porcje:

• 8 małych młodych ziemniaków
• 1 ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego Dynia
• kilka listków świeżego rozmarynu
• kilka ziarenek czarnego pieprzu
• 500 ml bulionu z kurczaka
• 1 szklanka pokrojonej w kostkę i obranej dyni 
• 2 piersi z kurczaka
• 1 filiżanka białej fasolki z puszki
• 10 zielonych oliwek bez pestek






Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Do garnka (lub casserole) wkładamy ziemniaki, czosnek, kmin rzymski, rozmaryn i ziarenka pieprzu. Wlewamy bulion, doprawiamy ewentualnie solą i gotujemy przez 15 minut pod przykryciem. Po 10 minutach gotowania dodajemy dynię.
  • Wkładamy piersi kurczaka tak aby całe były przykryte bulionem i warzywami. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na górną półkę na 15 - 17 minut (w zależności od wielkości piersi), lub też przekładay danie do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową.
  • Wyjmujemy kurczaka z potrawy i trzymamy w cieple. Należy zagotować bulion z warzywami i zredukować go o połowę (gotując bez przykrycia na średnio dużym ogniu). Dodajemy oliwki oraz fasolkę (ewentualnie z kilkoma łyżkami gęstej zalewy, która dodatkowo zagęści bulion). Ponownie należy zagotować, włożyć kurczaka, podgrzać i podać na stół w naczyniu.

Smacznego!
Sklep jest w trybie podglądu

 

  » Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.


Click Shop | Hosting home.pl