Darmowa dostawa

Darmowa dostawa (Przesyłka kurierska) już od 200,00 zł.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Focaccia z figami i rozmarynem

Składniki:

Ciasto z czarnymi oliwkami:Focaccia z figami i rozmarynem, oliwa z oliwek, oliwki, arbequina, smaczna oliwa, oliwa Poznań

  • 40 g czarnych oliwek
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g drożdży
  • 175 ml wody
  • 30 ml oliwy
  • 5 g soli

Nadzienie: 
  • 100 g fig (suszonych lub świeżych)
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 gałązki rozmarynu

 

Sposób przyrządzania:

Drożdże należy rozmieszać w ciepłej wodzie, dodać mąkę, sól - z tego wyrabiamy elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.

Oliwki należy pokroić w ćwiartki i wymieszać z wyrośniętym ciastem oraz oliwą. Wyrabiaj, aż zacznie odchodzić od ręki. Jeśli potrzeba, należy ciasto posypać mąką pszenną. Wyłóż ciasto do płaskiej formy nasmarowanej wcześniej oliwą. Nie powinno być zbyt grube, może mieć ok. 1,5 cm.

Figi suszone, jeśli są twarde namocz we wrzątku przez 10 min. Następnie pokrój na ćwiartki, wymieszaj z miodem i przypraw cynamonem. Tak przygotowane figi ułóż dekoracyjnie na cieście. Wierzch ciasta posyp posiekanym rozmarynem.

Wstaw foccacię w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40–50 min.


Rozgrzej piekarnik do temp. 220°. Kiedy ciasto podniesie się do połowy fig, jest gotowe do pieczenia. Włóż  je do piekarnika na 15 min, a następnie zredukuj temp. do 190° i dopiecz foccacię przez kolejne 25 min. 

Gotowy chlebek z figami przed samym podaniem polej łyżką miodu i pokrój na kawałki. Udekoruj foccacię gałązkami rozmarynu.

Sklep jest w trybie podglądu

 

  » Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.


Click Shop | Hosting home.pl