Darmowa dostawa

Darmowa dostawa (Przesyłka kurierska) już od 200,00 zł.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Pizza z tuńczykiem i grillowanym bakłażanem

Składniki na ciasto: 

  • 1 torebka suszonych drożdży ( 7 g )
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
 

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów w całości ( rozdrobnić blenderem ale tak,żeby pozostały kawałki )
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • sól
  • pieprz
 

Grillowane warzywa / inne dodatki:

  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • cukinia / bakłażan
  • ser mozzarella
  •  zielony ser pleśniowy
  • oliwki
 

Przygotowanie ciasta do pizzy: W misce umieszczamy suszone drożdże, wodę, cukier i oliwę z oliwek i odstawiamy na kilka minut. Do większej miski przesiewamy mąkę razem z solą, dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto, do uzyskania jednolitej konsystencji. Ulepioną kulę z ciasta z wierzchu smarujemy cienką warstwą oliwy z oliwek .

Wyrobione ciasto umieszczamy w misce i przykrywamy czystą ściereczką, ewentualnie kładziemy w ciepłym miejscu, pod poduszką, na piekarniku .. zostawiamy je na ok godzinę. Ciasto w tym czasie powinno się wygarować. 

Po wyrośnięciu, ciasto rozwałkowujemy na placek (placki) o grubości około 2-3 mm. W tym miejscu znów oryginalny przepis nie pozwala używać żadnych urządzeń (w tym wałka), spód pizzy powinien być przygotowany ręcznie, no ale to już jest wyższa szkoła jazdy..

Rozwałkowany spód układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można też użyć natłuszczonej folii aluminiowej ale papier jest znacznie wygodniejszy) i 'przyozdabiamy' topem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 20 min..

oliwa z oliwek, Arbequina, oliwki, oliwa Poznań,

Dodatki na wierzch pizzy:
- grillowany bakłażan: warzywo kroimy na plastry, solimy z obu stron, odstawiamy na 15 min. następnie plastry opłukujemy delikatnie wodą z soli, suszymy papierowym ręcznikiem, razem z papryką pokrojoną w paski polewamy delikatnie oliwą i na chwilkę odstawiamy.
Bakłażana i paprykę grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej z obu stron.
 -tuńczyk w oleju, odsączamy na sitku i delikatnie rozdrabniamy na mniejsze kawałki, ale nie na miazgę
 - małe kulki mozzarelli oraz zielony ser pleśniowy lazur
- listki świeżej bazylii
po upieczeniu pizzę polewamy oliwą z oliwek extra vergin, posypujemy świeżo mieloną solą, pieprzem oraz świeżą bazylią

Przygotowanie sosu pomidorowego:  Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy przez około 15 minut na małym ogniu aż sos stanie się gęsty. Doprawiamy zgodnie z własnym smakiem.

Jak stosować sos do pizzy?
Teoretycznie można by tym sosem posmarować blat pizzy ale, jeśli tak robimy, trzeba to zrobić tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika aby nie rozmiękło i nie zrobiło się rozmiękłe. Dla "bezpieczeństwa" można ułożyć na spód np. plastry szynki następnie posmarować sosem i ułożyć resztę składników. Można też taki sos podać do już gotowej pizzy.

Sklep jest w trybie podglądu

 

  » Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.


Click Shop | Hosting home.pl