Darmowa dostawa

Darmowa dostawa (Przesyłka kurierska) już od 200,00 zł.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Gambas pil pil

Gambas Pil Pil.

Gambas Pil Pil, oliwa z oliwek, Arbequina, oliwki,  oliwa Poznań,

Danie to poznałem w południowej Hiszpanii. Występuje w wielu odmianach i pod różnymi nazwami. Podaję tą, która utkwiła mi w pamięci, bo były to moje pierwsze krewetki w oliwie z oliwek z papryką i czosnkiem.

Jak przygotowuję Gambas Pil Pil?

1. Krewetki (świeże lub mrożone) myję i zalewam wrzątkiem na kilka sekund.

2. Oliwę z oliwek (podstawowy składnik dania więc musi być dobra), wlewam do glinianej miseczki (lub żaroodpornego naczynia) i wsypuję papryczki (pil pil albo chili albo inne ostre, mogą być pokrojone lub w całości). Jeśli nie mam ostrej papryki pod ręką to dodaję pociętą zwykłą plus sproszkowaną chili. Ważne, żeby było ostro :-) Oliwy nalewam tyle, żeby po dodaniu krewetek w całości je zakryła (jakieś pół miseczki jeśli jest płytka).

3. Miseczkę z oliwą i papryką wkładam do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni i czekam aż oliwa zacznie skwierczeć.

4. Kiedy oliwa jest już gorąca (papryczki wypłyną na powierzchnię), wrzucam krewetki na około pięć minut lub dłużej jeśli są duże. Około 2 minuty przed wyjęciem dorzucam pocięty w cienkie plasterki czosnek.

Jem na gorąco z białym pieczywem. Oliwę która zostaje po tym daniu zawsze zużywam do kanapek lub innych potraw ponieważ ma niepowtarzalny ostry smak. 

Czas przygotowania jakieś 15 minut! proste i szybkie danie a robi wrażenie.

Smacznego!

Sklep jest w trybie podglądu

 

  » Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.


Click Shop | Hosting home.pl